Thursday, December 30, 2010

knp saya jumpa dia klu ALLAH nk ambil dia ? ❤

bismillahirahmanirrahim, ya ALLAH sempurnaanlah penulisanku :). satu ketika nina ingat, knp saya jumpa klu nina x dpt ap2 faedah pn dr itu. mksudnya knp kt ditemukan dgn ssorng dan las2 org tu dah x de kaitan dgn hidup kt. kdg2 kt x sedar hikmah disebalik itu. pernah x sekali2 terfikir, knp kt selalu nk itu dan ini. dan knp yg kt nak x selalunya dpt? ini sbbnya ALLAH pnyai yg lbh baik utk kt ;). mcmnila.

klu kt x pernah jumpa yg hitam mcmana kt nk kenal yg putih kan? ad satu kisah nina nk share, nina ad kwn dgn sorng ni nama dia zaifarhan. ktorng kwn da dkt 2 thn, 1st korng kwn lama2 dia mintak couple, tp nina x nak, nina ckp kwn j dulu. dia x da la hensem mana pun n nina pun x dala memilih yg ad rupa or duit or harta. benda tu suma x menjaim kt hepi ke x, bg nina cukuplah org tu dgn dia nina hepi n nina suka kwn dgn dia.yg penting org tu da matured.

hum dia study kt melaka kt poli. dia poli ke ape, yg penting bole jaga nina n ad masa depan, klu kebetulan org tu syg ALLAH alhmdulillah.nina pelik sikit orgnya, bl kwn klu nina syg org tu, nina x suka nk wat benda bg dia dpt dosa klu blh.mmgla klu couple tu mesti ad dosa, mksd nina x suka jumpa sgt. klu jmpa pn kejap2. dah lama kwn, 1 time tu, dia senyap . so nina x dela kisah sgt dia senyap seminggu dua. tp yg peliknya, dia yg selalu call msg nina tiap2 minit (walawpn nina mls nk rep or jwb call dia tp nina syg dia, cuma x nak jwb call lama2 nnt bodosa menda tu)then dia senyap.sejak dr ktorng kenal tu 1st time nina msg dia dulu lepas dia senyap, sbb nina pemalu,huhu, x reti sgt nk start converstion exp dgn lelaki. then dia mengaku dia confess dia kluar dgn girl lain.n dia bosan sbb nina x nk kluar2 dgn dia every week. dia ckp nina x pandai lyn dia.

dia tuduh nina ad reltionship dgn org lain, suka bg alasan bz . x pelah time tu mmg bz dgn studio, thesis, leturer pny prob lg,serabut sgt.so then nina senyap. reltionship tu hanging. 2 week pastu, dia merayu2 mintak jgn break.(tp mmg da tawar hati sgt2)
sepanjg ktrong kenal. mama n family dia mmg baik dgn nina.5 , 6 bln pastu dia msg nina lagi,raya dia ajak dtg rmh. tp sorry, nina mintak maaf, no other turning point utk nina. nina da bg 1 chance,da kasi trust, da break trust tu, da mmg x kan dpt dah ~ ni la gmbar dia ..







alhmdulillah, ALLAH itu mmg maha mendgr.. alhmdulillah setiap kali ap yg nina hajatkan insyaALLAH ad, tp ap yg ALLAH bagi itu mesti hadir dgn pilihan. dan dgn itu ALLAH juga nk kt berfikir. dlm membuat pilihan utamaknlah kehendak ALLAH . trust me.dia la org nina pernah lepaskn org yg nina syg sgt2 utk tgk dia happy dgn org lain. sedih sgt3 ..tp nina buat pilihan itu berdasarkan kehendak ALLAH s.w.t . nina bersolat hajat taip2 mlm bermohon, las2 x nmpak pn org tu.. so nk x nak terpaksa lepaskan.its hard , but nina tahu ALLAH lbh mengetahui, alhmdulillah.

selang je bbrp month lepas tu, ALLAH tunjukkan siapa sbnrnya dia. masyaALLAH syukur sgt2 nina memlilih jgn yg betul. Allah menlindungi saya :). dlm kesulitan ALLAH sbnrnya guide kt kearah penyelesaian. ttp most of us x sdr benda tu.. yg paling penting skali ingatlah ALLAH diketika kt ssh dan senang. bkn ssh shj ttpi ketika kt senang.

++++++

ini kisah pasal duit...

ad one time ms tu dkt uia, nina br msk, so 1 time tu mmg duit x de sgt.nk mintak mama malu..huhu. jadi terpaksalah budget2.. tb2 tgh jln nk balik collage tersempak dgn song pakcik tua ni.. dlm keadaan resah dia ckp "adik, tlg pkcik boleh x? isteri pakcik sakit,atm rosak, pakcik x dak duit. anak pakcik song2 kt rmh dgn isteri tga tggu pakcik. adik ad brp? boleh pakcik pinjam?time tu mmg tggal 40 j duit dlm purse nina . so nina bg 30 kt dia. dia pn bg no phone. tp nk jd ceritanya. time nina call dia x pernah angkat pastu, nina bgtau kpd kwn nina dgn sedih hati. kwn nina pn ckp, x apalah bkn rezeki awk. mungkin pakcik tu lg memrlukan duit tu .saya fhm mmg awk tgh ssh tp mybe ALLAH nk ckp ad org yg lagi perlukan duit tu.. dgn sedih hati nina pn x mkn.. tb2 uncle nina call sehari lps tu dia dtg. pastu b4 balik dia kasi duit dkt nina.dia ckp x apalah uncle rasa nk sedekah dkt nina. subhanallah ~ syukur sgt2.. ALLAH itu maha pengasih bkn? :)


+++ reasom ttng cerita ni nina nk bgtau yg knp nina jumpa pakcik tu? ALLAH nk bgtau ttng sifat pengasihnya DIA. dan duit yg uncle nina kasi lg byk dr yg nina bg pakcik tu pinjam .. ingatlah dlm apa jua perkara yg klu ALLAH bg mesti ad sbb.
semuanya dr ALLAH setiap kejadian itu. byk sgt benda yg ALLAH bg dlm hidup hmbanya yg kdg2 nina sendiri terlepas pandang dan tersalah anggap.. jadilah hmba yg redha dgn ALLAH insyaALLAH ... klu kt tga bersedih , mohonlah pada ALLAH supaya dikuatkan hati, klu kt tga hepi bersyukurlah krn ALLAH hadirkan perasaan gembira itu . :)

kdg2 tertanyakah kt dgn diri apakah ALLAH redha dgn kt ? klu kt syg ALLAH buatlah yg terbaik utk ALLAH bg ALLAH hepi :) jgnla kt buat baik sbb nk syurga,sbb kt x layak pn utk syurga ALLAH itu , sebaliknya try niatakn krn ALLAH :)

pls enjoy dis beautiful songs ~ :)




Sunday, December 26, 2010

: everthing happend on time ~




belive me ~ everthing happends on time.. apabila sesuatu itu terlewat berlaku mmg ALLAH nk lewtkannya,trust dat everything happends on time, ALLAH itu sehebat2 pengatur. so knp nk risau? sbb ALLAH bg sesuatu aturan itu sbb DIA maha mengetahui sbb itu. ad sorng kwn nina ckp dah terlewat klu dia nk kenal saya. kan baik klu ktrng kenal dr awal.nina ckp kt dia x baik mcmtu. seolah2 kt x redha dgn apa yg ALLAH beri..nina ckp knp nk risau? klu awak kenal dia awal myb awk akan bosan dgn dia, dan klu awk kenal dia lewat x semestinya dia bkn utk awk..ataupun ALLAH nk kenalkan awk dgn dia lambat sikit sbb myb masa tu dia dah matang ~ :) x yahla risau buat apa risau benda yg x patut kt risau. so dia pn sudah lega sikit!ALHMDULILLAH!

apa kata fikir ttng nikmat yg byk ALLAH beri dr fikir masalh yg bkn2 yg kt sendiri x de jawapan. rite? ALLAH itu DIA tahu ap yg sesuai dgn masanya atau apa yg tidak. dia cipta manusia utk beriman dgnNya.nk ALLAH hepi dgn kt kt kenalah ikut DIA , jgnlah kt ikut diri sendiri.. mmg kt x lari dr buat dosa sbg manusia, tp yg penting try jadi yg terbaik utkNya dan jgn meniali manusia dr luaran @menghukum sesama sendiri~ ALLAH shj yg berhak membuat hukuman atau menilai hmbanNYA.

myb org yg kt ckp2 tu sbnrnya lbh baik dr kt? rite? byk ayat yg ALLAH sebut : tiddakkah kamu melihat? tidakkah kamu berfikir? ini sbb mata akan connect dgn brain kt bila kt tgk ssuatu. sbb itu ALLAH suruh kt melihat dan berfikir.. :).

ALLAH juga ad berfirman yg bermksud mereka yg buta itu.. hakikinya ALLAH bkn merujuk kpd buta zahirnya. ttp hatinya. sbb tu ada ayat yg sebut mereka itu yg buta hatinya..... so, berhati2 lah kt bercakap krn klu kt ckp benda2 x betul ttg ssorng itu mksudnya hati itu busuk .. nk ke hati busuk or buta? nauzubillah . jd jika anda menjadi ssorng yg difitnah @ org lain ckp ttng anda, jgn jd mcm dia, berdoalah semoga dia itu terbuka hatinya :)INSYAALLAH.

*bila bermain dgn api, jgnlah menjadi seprti api, sebaiknya jadilah spt air yg bis memadamkan api itu ;)

Friday, December 24, 2010

wahai hati~




wahai hati, knp kamu resah.., wahai hati knp kamu rasa kosong.., dimanakah hilangnya ketenangan yg mewarnai hati ini.. bkn manusia yg ku pinta untuk menemani hati ini.. manusia itu sendiri tidak mampu memberi ketenangan hati , resah tetap di hati walau ad yg menenemani, kenapa dulunya damai kini penuh resah dan tidak damai lagi? ya Rabbi, bila keseorngan tenang rasanya, bersama alam yg mewarni , subhanallah sgt indah~ setiap hari awan itu tidak pernah sama bentuknya, setiap batu tidak sama teksturnya..subhanallah, yg bijaksana maha penang jiwa .. tenagkanlah hati ini dgn zikirmu, rasulullah s.a.w pernah bersabda; ada satu organ yg sgt penting krn ia dianggap ibu segala anggota iaitu hati..pentingnya hati itu, krn ia hanya satu2nya kurniaan ALLAH s.w.t yg hnya ada pada makhluk bernyawa.
jika menjadi hmba yg redha mengapa perlu bersedih? jika menjadi hmba yg sabar mengapa perlu meratap dan kecewa meyelubungi? sesungguhnya setiap satu ciptaan ALLAH s.w.t tidak pernah sia2.. hadirnya keadaan sedih itu, bkn utk menunjukkan kt tidak redha, tetapi supaya lbh menghagai rasa bahagia itu, hadirnya kekecewaan itu, supaya manusia lebih menghargai kejayaan dlm hidupnya.. dan hadirnya keresahan hati itu utk mengigatkan kita betapa beharganya sebuah ketenangan yg kt miliki..Allah itu maha pengasih dan penyanyang tiada yg lebih bermakna selain kasih sygNya terhadap hambanya serta penyembahaan hmbanya terhadap khliq yg satu iaitu ALLAH maha besar..

Pandangan mata hati, berfikir dapat hasilkan insan menilai nikmat kurniaan Tuhan.
AHLI tafsir terkemuka, Imam Ar Razi, ketika menafsirkan ayat ‘Al-Rahman Al-Rahim’ (surah al-Fatihah) menyebutkan dua kisah sangat mengesankan dan menunjukkan betapa Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

Satu kisah itu ialah pengalaman seorang salih dan ahli sufi bernama Ibrahim Adham. Pada suatu hari Ibrahim menjamu selera di rumah seorang ketua kaum. Ketua kaum itu menghormati beliau dengan menghidangkan makanan enak.

Ketika Ibrahim hendak menyuap, tiba-tiba datang seekor burung gagak menyambar makanan itu. Ibrahim segera melihat bahawa pasti ada suatu pengajaran daripada tindakan aneh burung itu. Beliau segera bangkit dan berjalan mengikuti arah burung itu terbang.

Ibrahim ternampak gagak itu menjatuhkan makanan ke suatu tempat. Ibrahim mendekati arah jatuhnya makanan itu. Setibanya di tempat itu, Ibrahim menyaksikan seorang lelaki yang diikat dalam keadaan terlentang di bawah sebuah pohon rendang.

Rupa-rupanya makanan yang dijatuhkan burung gagak terus masuk tepat ke mulut insan tidak berdaya itu. Ibrahim segera mengagungkan Allah, yang menyelamatkan hamba-Nya yang tidak berdaya.

Secara logik akal, insan itu tidak akan hidup lama dalam keadaan terikat seorang diri di hutan namun, kerana kasih sayang Allah, Dia menghantar gagak untuk membantu insan malang itu.Cerita Ibrahim menggambarkan mengenai sikapnya yang melihat kebaikan di sebalik kejadian yang kelihatan buruk. Apabila setiap sesuatu itu dinilai melalui mata hati insyaALLAH .tiga perkara mencapai kecemerlangan ; ilmu, kemahiran dan sikap.Andai kata kita ingin menjadi sahabat yang cemerlang, hanya sikap menjadi penentu.

Seruan itu juga adalah seruan Ilahi dalam al-Quran. Berapa banyak ayat yang seolah-oleh bertanya kepada manusia, “Tidakkah kamu melihat?” dan kritikan buat manusia yang membutakan diri, “Apakah kamu tidak melihat?” Ada pelbagai cara untuk memandang, iaitu pandangan mata, akal, nafsu dan mata hati. Cara paling baik untuk menentukan sikap ialah dengan pandangan mata hati, pandangan digandingi dengan aktiviti berfikir untuk menghasilkan yang terbaik bagi semua pihak.

Dalam kehidupan sehari, sedar atau tidak kita sentiasa mendapat pertolongan Allah terutama saat berada dalam keadaan sgt memmerlukan pertolongan dan sangat terdesak. Kita sering dimanjakan dengan kasih sayang-Nya. Namun, kita selalu melupakannya.Malah, kadangkala kita sering menganggap bahawa kecemerlangan dicapai kerana kehebatan kita. Akibatnya kita acap kali menjadi sombong dan bangga kerananya. Kita ambil mudah banyak perkara dan melanggar hukum-Nya, dengan pelbagai alasan yang kita reka sendiri. Walhal sebenarnya nikmat itu hanyalah kurniaan Allah.

Justeru pentingnya kebersihan hati utk mencapai ketenangan abadi. kebahagiaan hakiki bknlah harta, ttpi ketenagan yg dicari ..subhanallah jika hati bertemu dgn ketenangan tiada apa yg lbh bermakna selain dr saat itu ~ ... ya ALLAH, masukkanlah kami di kalangan hambaMu yg tenang hatinya , kuatkanlah hati kami, serta jadikanlah kami golongan yg bertaubat ~ ameen ...

Sunday, December 19, 2010

Maher Zain - Palestine Will Be Free | ماهر زين - فلسطين سوف تتحرر



palestine even though negaranya x aman, tetapi hati2 orgnya aman dgn rahmat dan hidayah ALLAH s.w.t.subhanallah.. I wish ALLAH give me strength like what Palestinian had. Ya maliki, kuatkanlah hatiku hanya padaMu, palestine ll be free one day, insyaALLAH ! its really sad to see all those women n kids were unfairly treated. entah harini apa yg dorng mkn, mcmana dorg hidup.. astagfirullahazim ya rab... ya ALLAH jika kehidupan dan kesengsaraan yg dihadapi oleh mereka disebabkan kebodohan kami ini ya ALLAH, ampuni dosa2 kami, krn mereka juga saudara seISLAM kami. maka, kukuhkanlah hati mereka untuk berjuang dijalanMu.. berilah mereka ketabahan para rasulMu ya ALLAH, kuatkanlah iman mereka, kukuhkanlah hati mereka hanya padaMu ... ameen..sollualarasulullah habibil mustofa .

Friday, December 3, 2010

bagun pagi gosok gigi :P


bagun pagi gosok gigi.. have a cup of tea n 3 ketul chipsmore ! heppy day, tb2 encik report x siap lg.. hu ..trus x bes .. bila la encik report nk siap ..hee.. malasnya nk edit report walawpn sgtla sikit kerja tu ! sibuk main fb je lebey~ ok lets buat encik report yg sgt kusayang ! :D

Thursday, December 2, 2010

wat r with this wizards~ :)

lah ! wizards ni dah nk smpai final punya part.. hoho x bes nyaaaaaa! bl la nk tgk character dobby yg sgtla kiut dlm dis movie lg pasni ! just 1 part of dis last episode left :( . but i'm giving thousands of credit 4 dis harry potter n deathly hallows coz out of harry series i bet dis is e best ONEEEE ! ;D
dis time harry series looks more matured n super duper serious compared to e 1st one ! masa 1st2 harry potter dulu full with laugh n jokes! but dis time around e flow of e story is quite berat i bet. more focus needed when watching ! hu~ knela wait 4 next yr utk dia pny 2nd part .. if not mistaken 2nd part ll be released on July 15,2011.. wah! can't wait ~guess what ; harry potter n deatly hallows win e international boards films again with a gross that is nearly $85 million ahead! whoa~ e pengarah of dis harry can become trillion air only by producing dis film ~ mmg magic spell harry sgt works ..hee :P e second movie yg nina nk tgk sgt adalah Rapunzelll.. :) .. meh le tgk trailer harry sat ! enjoy ~

video

sgtla cantik, cair diriku melihatnya ~ :P



hu.. tb2 nk search pasal egyptian wedding abaya kan kt google.! klu x caya sila check sendiri.. subhanallah sgtla cantik baju2 itu. cair dan freeze seketika klu dpt baju mcmni.. sgtla heaven hidupku ini.. mane nk dpt baju2 tu kt malaysia ni..mesti mahal nak mati.. T_T .. bestnya klu dpt jahit sendiri.. eygption abaya mcm berkonsepkan jubah or abaya, mcm dress pnya stylepn ade gak. sometimes ada yg mcm hindustan punya dress dlm filem tuh ! kerawang byk sgt pn x best :P.. nina mmg x boleh tgk benda yg berkaitan dgn jubah! omg..sgt cantik lah .. various type of eygption wedding ada, kne pandai match supaya menutup aurat :)
These are some cool egyption abaya dress

Wednesday, December 1, 2010

macam- macam :)

bila suma org x de kat uia ni.. takot jgk ddk sorng2 .. last week ada kes org pecah masuk, yg paling peliknya thief tu masuk ptg pulak tu, nasib ada org nmpak, pak guard smpat kejar pencuri tu pn jatuh. b4 kne dia ugut sorng sister ni ckp jgn bgtau org sister tu nmpak dia masuk.. hu~ sgtla scary.. tambah2 klu dah x de orng kt block ni lg scary.. bkn takot benda lain..tp bl jd mcmtu org lagi takot! disebabkan kne stay adalah oleh krn encik report saya x siap lagi.. insyaALLAH bln ni jgk submission nya.. lepastu i'm freeeee.. thanks to lecturer yg pegang thesis saya. a million thanks to em' . byk sgt nina learn how to conduct a project from a to z. B4 x th ape yg diajar.. hu blur sgt. at least i know how hard work needed to be e best ! monday baru ni nina n kwn2 studio ad visit kat malik lip co. bl da dpt byk sgt comments br tahu yg if u want to be a really great LA is not an easy task.. He offered us to be an apprentice tp.. suma org telan air liur jela bl tuan nik ckp mcmtu.. He said he ll pay only as an apprentice butttt dia akan kau2 bg kt keja.. dgr mcmtu je suma pn da x jadi nk apply. ! heee.. skrng bl 3 week left da stat pening fikir nk cari kerja kat mana.. :P

at last ~

hu ~ at last nina dpt jgk buat header sendiri..ya ALLAH punya la susah sgt nk buat header ni, leceh sgt, byk benda fussy nk kne fikir..tp disebabkan nak jgk header design sendiri..dpt jgk buat ! yey! ingatkan senang as simple as abc je, tp bl dah try buat tu nk uploadnya yg leceh sgt2. nk kne ukur pulak size x dpt exact ..kne tukar lagi.. satu hari buat header ..at last.siap jgk !hee :P