Thursday, December 30, 2010

knp saya jumpa dia klu ALLAH nk ambil dia ? ❤

bismillahirahmanirrahim, ya ALLAH sempurnaanlah penulisanku :). satu ketika nina ingat, knp saya jumpa klu nina x dpt ap2 faedah pn dr itu. mksudnya knp kt ditemukan dgn ssorng dan las2 org tu dah x de kaitan dgn hidup kt. kdg2 kt x sedar hikmah disebalik itu. pernah x sekali2 terfikir, knp kt selalu nk itu dan ini. dan knp yg kt nak x selalunya dpt? ini sbbnya ALLAH pnyai yg lbh baik utk kt ;). mcmnila.

klu kt x pernah jumpa yg hitam mcmana kt nk kenal yg putih kan? ad satu kisah nina nk share, nina ad kwn dgn sorng ni nama dia zaifarhan. ktorng kwn da dkt 2 thn, 1st korng kwn lama2 dia mintak couple, tp nina x nak, nina ckp kwn j dulu. dia x da la hensem mana pun n nina pun x dala memilih yg ad rupa or duit or harta. benda tu suma x menjaim kt hepi ke x, bg nina cukuplah org tu dgn dia nina hepi n nina suka kwn dgn dia.yg penting org tu da matured.

hum dia study kt melaka kt poli. dia poli ke ape, yg penting bole jaga nina n ad masa depan, klu kebetulan org tu syg ALLAH alhmdulillah.nina pelik sikit orgnya, bl kwn klu nina syg org tu, nina x suka nk wat benda bg dia dpt dosa klu blh.mmgla klu couple tu mesti ad dosa, mksd nina x suka jumpa sgt. klu jmpa pn kejap2. dah lama kwn, 1 time tu, dia senyap . so nina x dela kisah sgt dia senyap seminggu dua. tp yg peliknya, dia yg selalu call msg nina tiap2 minit (walawpn nina mls nk rep or jwb call dia tp nina syg dia, cuma x nak jwb call lama2 nnt bodosa menda tu)then dia senyap.sejak dr ktorng kenal tu 1st time nina msg dia dulu lepas dia senyap, sbb nina pemalu,huhu, x reti sgt nk start converstion exp dgn lelaki. then dia mengaku dia confess dia kluar dgn girl lain.n dia bosan sbb nina x nk kluar2 dgn dia every week. dia ckp nina x pandai lyn dia.

dia tuduh nina ad reltionship dgn org lain, suka bg alasan bz . x pelah time tu mmg bz dgn studio, thesis, leturer pny prob lg,serabut sgt.so then nina senyap. reltionship tu hanging. 2 week pastu, dia merayu2 mintak jgn break.(tp mmg da tawar hati sgt2)
sepanjg ktrong kenal. mama n family dia mmg baik dgn nina.5 , 6 bln pastu dia msg nina lagi,raya dia ajak dtg rmh. tp sorry, nina mintak maaf, no other turning point utk nina. nina da bg 1 chance,da kasi trust, da break trust tu, da mmg x kan dpt dah ~ ni la gmbar dia ..







alhmdulillah, ALLAH itu mmg maha mendgr.. alhmdulillah setiap kali ap yg nina hajatkan insyaALLAH ad, tp ap yg ALLAH bagi itu mesti hadir dgn pilihan. dan dgn itu ALLAH juga nk kt berfikir. dlm membuat pilihan utamaknlah kehendak ALLAH . trust me.dia la org nina pernah lepaskn org yg nina syg sgt2 utk tgk dia happy dgn org lain. sedih sgt3 ..tp nina buat pilihan itu berdasarkan kehendak ALLAH s.w.t . nina bersolat hajat taip2 mlm bermohon, las2 x nmpak pn org tu.. so nk x nak terpaksa lepaskan.its hard , but nina tahu ALLAH lbh mengetahui, alhmdulillah.

selang je bbrp month lepas tu, ALLAH tunjukkan siapa sbnrnya dia. masyaALLAH syukur sgt2 nina memlilih jgn yg betul. Allah menlindungi saya :). dlm kesulitan ALLAH sbnrnya guide kt kearah penyelesaian. ttp most of us x sdr benda tu.. yg paling penting skali ingatlah ALLAH diketika kt ssh dan senang. bkn ssh shj ttpi ketika kt senang.

++++++

ini kisah pasal duit...

ad one time ms tu dkt uia, nina br msk, so 1 time tu mmg duit x de sgt.nk mintak mama malu..huhu. jadi terpaksalah budget2.. tb2 tgh jln nk balik collage tersempak dgn song pakcik tua ni.. dlm keadaan resah dia ckp "adik, tlg pkcik boleh x? isteri pakcik sakit,atm rosak, pakcik x dak duit. anak pakcik song2 kt rmh dgn isteri tga tggu pakcik. adik ad brp? boleh pakcik pinjam?time tu mmg tggal 40 j duit dlm purse nina . so nina bg 30 kt dia. dia pn bg no phone. tp nk jd ceritanya. time nina call dia x pernah angkat pastu, nina bgtau kpd kwn nina dgn sedih hati. kwn nina pn ckp, x apalah bkn rezeki awk. mungkin pakcik tu lg memrlukan duit tu .saya fhm mmg awk tgh ssh tp mybe ALLAH nk ckp ad org yg lagi perlukan duit tu.. dgn sedih hati nina pn x mkn.. tb2 uncle nina call sehari lps tu dia dtg. pastu b4 balik dia kasi duit dkt nina.dia ckp x apalah uncle rasa nk sedekah dkt nina. subhanallah ~ syukur sgt2.. ALLAH itu maha pengasih bkn? :)


+++ reasom ttng cerita ni nina nk bgtau yg knp nina jumpa pakcik tu? ALLAH nk bgtau ttng sifat pengasihnya DIA. dan duit yg uncle nina kasi lg byk dr yg nina bg pakcik tu pinjam .. ingatlah dlm apa jua perkara yg klu ALLAH bg mesti ad sbb.
semuanya dr ALLAH setiap kejadian itu. byk sgt benda yg ALLAH bg dlm hidup hmbanya yg kdg2 nina sendiri terlepas pandang dan tersalah anggap.. jadilah hmba yg redha dgn ALLAH insyaALLAH ... klu kt tga bersedih , mohonlah pada ALLAH supaya dikuatkan hati, klu kt tga hepi bersyukurlah krn ALLAH hadirkan perasaan gembira itu . :)

kdg2 tertanyakah kt dgn diri apakah ALLAH redha dgn kt ? klu kt syg ALLAH buatlah yg terbaik utk ALLAH bg ALLAH hepi :) jgnla kt buat baik sbb nk syurga,sbb kt x layak pn utk syurga ALLAH itu , sebaliknya try niatakn krn ALLAH :)

pls enjoy dis beautiful songs ~ :)




Sunday, December 26, 2010

: everthing happend on time ~




belive me ~ everthing happends on time.. apabila sesuatu itu terlewat berlaku mmg ALLAH nk lewtkannya,trust dat everything happends on time, ALLAH itu sehebat2 pengatur. so knp nk risau? sbb ALLAH bg sesuatu aturan itu sbb DIA maha mengetahui sbb itu. ad sorng kwn nina ckp dah terlewat klu dia nk kenal saya. kan baik klu ktrng kenal dr awal.nina ckp kt dia x baik mcmtu. seolah2 kt x redha dgn apa yg ALLAH beri..nina ckp knp nk risau? klu awak kenal dia awal myb awk akan bosan dgn dia, dan klu awk kenal dia lewat x semestinya dia bkn utk awk..ataupun ALLAH nk kenalkan awk dgn dia lambat sikit sbb myb masa tu dia dah matang ~ :) x yahla risau buat apa risau benda yg x patut kt risau. so dia pn sudah lega sikit!ALHMDULILLAH!

apa kata fikir ttng nikmat yg byk ALLAH beri dr fikir masalh yg bkn2 yg kt sendiri x de jawapan. rite? ALLAH itu DIA tahu ap yg sesuai dgn masanya atau apa yg tidak. dia cipta manusia utk beriman dgnNya.nk ALLAH hepi dgn kt kt kenalah ikut DIA , jgnlah kt ikut diri sendiri.. mmg kt x lari dr buat dosa sbg manusia, tp yg penting try jadi yg terbaik utkNya dan jgn meniali manusia dr luaran @menghukum sesama sendiri~ ALLAH shj yg berhak membuat hukuman atau menilai hmbanNYA.

myb org yg kt ckp2 tu sbnrnya lbh baik dr kt? rite? byk ayat yg ALLAH sebut : tiddakkah kamu melihat? tidakkah kamu berfikir? ini sbb mata akan connect dgn brain kt bila kt tgk ssuatu. sbb itu ALLAH suruh kt melihat dan berfikir.. :).

ALLAH juga ad berfirman yg bermksud mereka yg buta itu.. hakikinya ALLAH bkn merujuk kpd buta zahirnya. ttp hatinya. sbb tu ada ayat yg sebut mereka itu yg buta hatinya..... so, berhati2 lah kt bercakap krn klu kt ckp benda2 x betul ttg ssorng itu mksudnya hati itu busuk .. nk ke hati busuk or buta? nauzubillah . jd jika anda menjadi ssorng yg difitnah @ org lain ckp ttng anda, jgn jd mcm dia, berdoalah semoga dia itu terbuka hatinya :)INSYAALLAH.

*bila bermain dgn api, jgnlah menjadi seprti api, sebaiknya jadilah spt air yg bis memadamkan api itu ;)

Friday, December 24, 2010

wahai hati~




wahai hati, knp kamu resah.., wahai hati knp kamu rasa kosong.., dimanakah hilangnya ketenangan yg mewarnai hati ini.. bkn manusia yg ku pinta untuk menemani hati ini.. manusia itu sendiri tidak mampu memberi ketenangan hati , resah tetap di hati walau ad yg menenemani, kenapa dulunya damai kini penuh resah dan tidak damai lagi? ya Rabbi, bila keseorngan tenang rasanya, bersama alam yg mewarni , subhanallah sgt indah~ setiap hari awan itu tidak pernah sama bentuknya, setiap batu tidak sama teksturnya..subhanallah, yg bijaksana maha penang jiwa .. tenagkanlah hati ini dgn zikirmu, rasulullah s.a.w pernah bersabda; ada satu organ yg sgt penting krn ia dianggap ibu segala anggota iaitu hati..pentingnya hati itu, krn ia hanya satu2nya kurniaan ALLAH s.w.t yg hnya ada pada makhluk bernyawa.
jika menjadi hmba yg redha mengapa perlu bersedih? jika menjadi hmba yg sabar mengapa perlu meratap dan kecewa meyelubungi? sesungguhnya setiap satu ciptaan ALLAH s.w.t tidak pernah sia2.. hadirnya keadaan sedih itu, bkn utk menunjukkan kt tidak redha, tetapi supaya lbh menghagai rasa bahagia itu, hadirnya kekecewaan itu, supaya manusia lebih menghargai kejayaan dlm hidupnya.. dan hadirnya keresahan hati itu utk mengigatkan kita betapa beharganya sebuah ketenangan yg kt miliki..Allah itu maha pengasih dan penyanyang tiada yg lebih bermakna selain kasih sygNya terhadap hambanya serta penyembahaan hmbanya terhadap khliq yg satu iaitu ALLAH maha besar..

Pandangan mata hati, berfikir dapat hasilkan insan menilai nikmat kurniaan Tuhan.
AHLI tafsir terkemuka, Imam Ar Razi, ketika menafsirkan ayat ‘Al-Rahman Al-Rahim’ (surah al-Fatihah) menyebutkan dua kisah sangat mengesankan dan menunjukkan betapa Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

Satu kisah itu ialah pengalaman seorang salih dan ahli sufi bernama Ibrahim Adham. Pada suatu hari Ibrahim menjamu selera di rumah seorang ketua kaum. Ketua kaum itu menghormati beliau dengan menghidangkan makanan enak.

Ketika Ibrahim hendak menyuap, tiba-tiba datang seekor burung gagak menyambar makanan itu. Ibrahim segera melihat bahawa pasti ada suatu pengajaran daripada tindakan aneh burung itu. Beliau segera bangkit dan berjalan mengikuti arah burung itu terbang.

Ibrahim ternampak gagak itu menjatuhkan makanan ke suatu tempat. Ibrahim mendekati arah jatuhnya makanan itu. Setibanya di tempat itu, Ibrahim menyaksikan seorang lelaki yang diikat dalam keadaan terlentang di bawah sebuah pohon rendang.

Rupa-rupanya makanan yang dijatuhkan burung gagak terus masuk tepat ke mulut insan tidak berdaya itu. Ibrahim segera mengagungkan Allah, yang menyelamatkan hamba-Nya yang tidak berdaya.

Secara logik akal, insan itu tidak akan hidup lama dalam keadaan terikat seorang diri di hutan namun, kerana kasih sayang Allah, Dia menghantar gagak untuk membantu insan malang itu.Cerita Ibrahim menggambarkan mengenai sikapnya yang melihat kebaikan di sebalik kejadian yang kelihatan buruk. Apabila setiap sesuatu itu dinilai melalui mata hati insyaALLAH .tiga perkara mencapai kecemerlangan ; ilmu, kemahiran dan sikap.Andai kata kita ingin menjadi sahabat yang cemerlang, hanya sikap menjadi penentu.

Seruan itu juga adalah seruan Ilahi dalam al-Quran. Berapa banyak ayat yang seolah-oleh bertanya kepada manusia, “Tidakkah kamu melihat?” dan kritikan buat manusia yang membutakan diri, “Apakah kamu tidak melihat?” Ada pelbagai cara untuk memandang, iaitu pandangan mata, akal, nafsu dan mata hati. Cara paling baik untuk menentukan sikap ialah dengan pandangan mata hati, pandangan digandingi dengan aktiviti berfikir untuk menghasilkan yang terbaik bagi semua pihak.

Dalam kehidupan sehari, sedar atau tidak kita sentiasa mendapat pertolongan Allah terutama saat berada dalam keadaan sgt memmerlukan pertolongan dan sangat terdesak. Kita sering dimanjakan dengan kasih sayang-Nya. Namun, kita selalu melupakannya.Malah, kadangkala kita sering menganggap bahawa kecemerlangan dicapai kerana kehebatan kita. Akibatnya kita acap kali menjadi sombong dan bangga kerananya. Kita ambil mudah banyak perkara dan melanggar hukum-Nya, dengan pelbagai alasan yang kita reka sendiri. Walhal sebenarnya nikmat itu hanyalah kurniaan Allah.

Justeru pentingnya kebersihan hati utk mencapai ketenangan abadi. kebahagiaan hakiki bknlah harta, ttpi ketenagan yg dicari ..subhanallah jika hati bertemu dgn ketenangan tiada apa yg lbh bermakna selain dr saat itu ~ ... ya ALLAH, masukkanlah kami di kalangan hambaMu yg tenang hatinya , kuatkanlah hati kami, serta jadikanlah kami golongan yg bertaubat ~ ameen ...

Sunday, December 19, 2010

Maher Zain - Palestine Will Be Free | ماهر زين - فلسطين سوف تتحرر



palestine even though negaranya x aman, tetapi hati2 orgnya aman dgn rahmat dan hidayah ALLAH s.w.t.subhanallah.. I wish ALLAH give me strength like what Palestinian had. Ya maliki, kuatkanlah hatiku hanya padaMu, palestine ll be free one day, insyaALLAH ! its really sad to see all those women n kids were unfairly treated. entah harini apa yg dorng mkn, mcmana dorg hidup.. astagfirullahazim ya rab... ya ALLAH jika kehidupan dan kesengsaraan yg dihadapi oleh mereka disebabkan kebodohan kami ini ya ALLAH, ampuni dosa2 kami, krn mereka juga saudara seISLAM kami. maka, kukuhkanlah hati mereka untuk berjuang dijalanMu.. berilah mereka ketabahan para rasulMu ya ALLAH, kuatkanlah iman mereka, kukuhkanlah hati mereka hanya padaMu ... ameen..sollualarasulullah habibil mustofa .

Friday, December 3, 2010

bagun pagi gosok gigi :P


bagun pagi gosok gigi.. have a cup of tea n 3 ketul chipsmore ! heppy day, tb2 encik report x siap lg.. hu ..trus x bes .. bila la encik report nk siap ..hee.. malasnya nk edit report walawpn sgtla sikit kerja tu ! sibuk main fb je lebey~ ok lets buat encik report yg sgt kusayang ! :D

Thursday, December 2, 2010

wat r with this wizards~ :)

lah ! wizards ni dah nk smpai final punya part.. hoho x bes nyaaaaaa! bl la nk tgk character dobby yg sgtla kiut dlm dis movie lg pasni ! just 1 part of dis last episode left :( . but i'm giving thousands of credit 4 dis harry potter n deathly hallows coz out of harry series i bet dis is e best ONEEEE ! ;D
dis time harry series looks more matured n super duper serious compared to e 1st one ! masa 1st2 harry potter dulu full with laugh n jokes! but dis time around e flow of e story is quite berat i bet. more focus needed when watching ! hu~ knela wait 4 next yr utk dia pny 2nd part .. if not mistaken 2nd part ll be released on July 15,2011.. wah! can't wait ~guess what ; harry potter n deatly hallows win e international boards films again with a gross that is nearly $85 million ahead! whoa~ e pengarah of dis harry can become trillion air only by producing dis film ~ mmg magic spell harry sgt works ..hee :P e second movie yg nina nk tgk sgt adalah Rapunzelll.. :) .. meh le tgk trailer harry sat ! enjoy ~

video

sgtla cantik, cair diriku melihatnya ~ :P



hu.. tb2 nk search pasal egyptian wedding abaya kan kt google.! klu x caya sila check sendiri.. subhanallah sgtla cantik baju2 itu. cair dan freeze seketika klu dpt baju mcmni.. sgtla heaven hidupku ini.. mane nk dpt baju2 tu kt malaysia ni..mesti mahal nak mati.. T_T .. bestnya klu dpt jahit sendiri.. eygption abaya mcm berkonsepkan jubah or abaya, mcm dress pnya stylepn ade gak. sometimes ada yg mcm hindustan punya dress dlm filem tuh ! kerawang byk sgt pn x best :P.. nina mmg x boleh tgk benda yg berkaitan dgn jubah! omg..sgt cantik lah .. various type of eygption wedding ada, kne pandai match supaya menutup aurat :)
These are some cool egyption abaya dress

Wednesday, December 1, 2010

macam- macam :)

bila suma org x de kat uia ni.. takot jgk ddk sorng2 .. last week ada kes org pecah masuk, yg paling peliknya thief tu masuk ptg pulak tu, nasib ada org nmpak, pak guard smpat kejar pencuri tu pn jatuh. b4 kne dia ugut sorng sister ni ckp jgn bgtau org sister tu nmpak dia masuk.. hu~ sgtla scary.. tambah2 klu dah x de orng kt block ni lg scary.. bkn takot benda lain..tp bl jd mcmtu org lagi takot! disebabkan kne stay adalah oleh krn encik report saya x siap lagi.. insyaALLAH bln ni jgk submission nya.. lepastu i'm freeeee.. thanks to lecturer yg pegang thesis saya. a million thanks to em' . byk sgt nina learn how to conduct a project from a to z. B4 x th ape yg diajar.. hu blur sgt. at least i know how hard work needed to be e best ! monday baru ni nina n kwn2 studio ad visit kat malik lip co. bl da dpt byk sgt comments br tahu yg if u want to be a really great LA is not an easy task.. He offered us to be an apprentice tp.. suma org telan air liur jela bl tuan nik ckp mcmtu.. He said he ll pay only as an apprentice butttt dia akan kau2 bg kt keja.. dgr mcmtu je suma pn da x jadi nk apply. ! heee.. skrng bl 3 week left da stat pening fikir nk cari kerja kat mana.. :P

at last ~

hu ~ at last nina dpt jgk buat header sendiri..ya ALLAH punya la susah sgt nk buat header ni, leceh sgt, byk benda fussy nk kne fikir..tp disebabkan nak jgk header design sendiri..dpt jgk buat ! yey! ingatkan senang as simple as abc je, tp bl dah try buat tu nk uploadnya yg leceh sgt2. nk kne ukur pulak size x dpt exact ..kne tukar lagi.. satu hari buat header ..at last.siap jgk !hee :P

Tuesday, November 30, 2010

mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun? :)


Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ,,,,,,,

Wednesday, November 24, 2010

i wish~

bismilahirrahmanirrahim
i wish i ll b like such perfect woman to Rasulullah s.a.w eye's, like saidatina khajidah r.a one day, i wish i cud make everyone happy, i wish i cud used to be me who i used to be, i wish i cud achieved all e happiness in dis beautiful world, i wish i cud find someone who really understand me,and take care of me as much as i care on that person (of course ALLAH would b the one).. i wish i cud cry out loud what i'm feeling rite now, i wish i cud be the best servant to ALLAH , n someday i really hope one of my wish will come true ~ and i knoe ALLAH always hear me.. and i wish i cud keep holding on someone that i trust .. even though i know ALLAH kept all e best for me. i wish i cud be somewhere alone with rasulullah s.a.w and ask him to take me away with him.. ya ALLAH pls kept me and my love one near you~

Thursday, October 7, 2010

masyaALLAH :)



dis beautiful songs was sang by Maher Zain remind us to ALLAH s.w.t. such a beautiful songs, what a beautiful world ALLAH s.w.t had gave us to lived in.. to lived in, to think and to praise HIM every minutes ..subhanALLAH .. let us enjoy e songs :)

Wednesday, October 6, 2010

tentang filem 2012~


pernahkah antara menonton filem 2012? filem karya Roland Emmerich sebagai dakyah Amerika Syarikat bagi meracuni pemikiran umat Islam melalui khayalan bahawa misi penyelamat gagasan mereka dapat menyelamatkan manusia daripada kiamat.

Penulis web berkenaan, Firdaus, mencirikan filem terbabit boleh memesongkan kepercayaan umat Islam melalui petanda berlakunya kiamat pada 2012 di samping membidas adegan penemuan ilmiah mengenai ledakan di matahari yang mempengaruhi kerak bumi.

“Perkara ini sengaja dipaparkan bagi mengukuhkan fakta tahun berlakunya kiamat, manakala gambaran perwatakan mulia Presiden Amerika Syarikat yang memilih berada di samping rakyat menjelang kiamat bertujuan memberi citra mulia kepada kepimpinan negara polis dunia itu,” lapor laman terbabit.

Filem terbabit turut menggambarkan pemimpin Amerika dan semua pemimpin negara maju sibuk mempersiapkan diri ke China, tempat terletaknya bahtera yang mampu melindungi manusia daripada bahana kiamat, tetapi Presiden Amerika menolaknya kerana prihatin terhadap rakyat.

“Gambaran ini jelas membuktikan Amerika sengaja menyogok pemikiran masyarakat Islam agar berpandangan positif terhadap mereka melalui garapan karya yang memberi ruang kepada penonton untuk menghayatinya mengikut perancangan mereka ," beliau dilaporkan berkata oleh laman web terbabit.

Firdaus turut membidas filem terbabit kerana dianggap meniru kisah Nabi Nuh dalam usaha mendapatkan perhatian khalayak antarabangsa dan jika tersilap langkah, umat Islam yang menontonnya akan mempercayainya sehingga meletakkan mereka ke arah kekufuran.

Laman terbabit turut melaporkan, penulis sesawang terbabit bimbang terhadap keghairahan sesetengah masyarakat Islam untuk menonton filem 2012 kerana mereka akan condong ‘mempercayainya’ melalui penggunaan teknologi animasi canggih.

"Penonton mungkin kagum dengan teknologi yang digunakan dalam filem ini, tetapi rasa kekaguman itu akan hilang dan yang tinggal hanyalah mesej bahawa Amerika Syarikat menyelamatkan manusia.

“Semua gambaran dalam filem ini jelas bertentangan dengan agama Islam kerana perkara ghaib tidak dapat dibayangkan akal fikiran manusia dan mereka akan alpa bahawa Amerika bertanggungjawab dalam menghasilkan model pembangunan yang mengakibatkan kehancuran alam semesta,” ujarnya.

Beliau turut dilaporkan meminta umat Islam untuk tidak terpengaruh dengan filem 2012 yang digarap menggunakan sumber National Aeronautics and Space Administration (Nasa) kerana ia propaganda Yahudi. astagfirulullahazim, betapa ilmu itu sgt penting dan betapa yahudi itu ada agendanya tersendiri dlm menghancurkan umat Islam..semoga kita berada di dalam lindungan ALLAH s.w.t SELALU INSYAllah :)


dunia menderita~

ERA kepimpinan Dr.Mahathir menyaksikan betapa Barat, terutamanya Amerika Syarikat selalu dikritik oleh mantan perdana menteri itu melalui ucapan-ucapan beliau. Kita menjangka Dr. Mahathir akan mengusik Amerika Syarikat sekali dua sahaja. Tetapi hampir keseluruhan ucapannya di pentas antarabangsa, barat atau lebih tepat lagi Amerika Syarikat pasti menjadi sasarannya.
firman ALLAH s.w.t DLM AL-Quran berbunyi ;

"Beginilah kamu, kamu menyukai mereka, padahal mereka tidak menyukai kamu, dan kamu beriman kepada kitab-kitab semuanya. Apabila mereka menjumpai kamu, mereka berkata:"Kami beriman"; dan apabila mereka menyendiri, mereka menggigit ujung jari lantaran marah bercampur benci terhadap kamu. Katakanlah (kepada mereka):"Matilah kamu karena kemarahanmu itu". Sesungguhnya Allah mengetahui segala isi hati. Jika kamu memperoleh kebaikan, niscaya mereka bersedih hati, tetapi jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira karenanya" [Ali Imrân/3 : 119-120].

"Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik".[al-Mâidah/5:82].

di sini jelas termaktub ayat-ayat suci Al-Quran tentang sedikit sebanyak sifat2 orng yahudi. Bukan untuk memperndahkan martabat kaum yahudi, tetapi lihatlah dunia kita harini, hak asasi manusia tidak lagi mejadi isu utama,kononya bertindak untuk keamanan sejagat. Tapi lihatlah majority didalamnya negara apa yg mengoongkong? mengesploitasi? Yahudi dan kristian bukan?

Telah ALLAH S.W.T katakan jgn mengikat janji dgn orng yahudi dan kristian krn mereke itu tidak suka akan kaum yg beriman... apa yg berlaku di gaza, iraq dan palestine?itulah akibatnya jika kt terlalu hendak menjalinkan "persahabatan " dgn kaum yg dimurkai ALLAH s.w.t.

"Saya ulangi, komitmen Malaysia ke arah itu. Kami amat yakin semua negara tanpa mengira kecil atau besar, kaya atau miskin ,kuat atau lemah, mempunyai tanggungjawab bersama ke arah mewujudkan dunia yg lebih baik untuk generasi akan datang. Isu sebenar bukannya antara orng Islam dan bukan islam tetapi kesederhanaan dan ekstrimis membabitkan semua agama sama ada Islam ,Kristian ataupun Yahudi. "petikan pedana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Pbb .. . adakah berbalik kpd isi kandungannya masih ada kepercayaan dgn janji2 yg ditaburkan pihak yuhudi dan kristian ? berapa byk negara yg menderita akibatnya drp mereka itu dialami oleh negara2 Islam?

adakah penderitaan mereka tidak menjadi tajuk utama yg ingin diperkatakan? Mereka itu saudara seIslam yg patut diberi hak sewajarnya.
Atas dasar apa kita ingin mendapatkan keamanan? sampai bilakah pemikiran mahu dibelenggu kaum Yahudi? dlm ucapan2 yang membabitkan Pbb isu-isu seperti ini harus dititikberatkan , tidakkah kita sbg individu muslim sanggup melihat kuasa2 yahudi terus menerus menindas orng2 Isalm sendiri? Tidakkah kita mengambila ringan isu2 seperti itu? Krn dunia kt skrng telah didominasi oleh kaum2 Yahudi jadi kita takut utk bersuara demi kepentingan negara sendiri?

ya ALLAH selamatkanlah kami ,lindungilah kami ! economy, social, politics sumanya melibatkan yahudi dan kristian? astagfirullahazim.. sbg kahlifah dimuka bumi ALLAH s.w.t , adakah kita mahu menjadi sbhgian dr orng2 yg membawa kemusnahan? jelaslah dr kata itu, hadis rasulullah tentang akhir zaman berkaitan isu kepimpinan adalah benar belaka. apabila dunia dikuasai oleh orng2 yg tidak sepatutnya...

di sini saya ingin menyuarakan berapa banyakkah pemimpin yg berani spt Tun Dr. Mahathir Muahmmad? bukan ingin nyatakan keburukan dan kelebihan, yg baik kita jadikan teladan.. benar sabda Rasulullah s.a.w dlm satu hadis yg menyatakan kebanaran itu adalah pahit, tetapi kebenaran itu yg membawa kejayaan kpd sesiapa yg mengamalkan sikap spt ini. berapa byk pemimpin yg menaburkan janji2.. tatpi akibatnya orng lain yg terpaksa menagunggnya, lebih2 lagi umat Islam saudara kt SENDIRI? Dunia juga menderita disebabkan menculnya imperialisme . Selama mana adanya imperialisme masih ada, mesikipun bentuknya berubah-ubah , selagi itulah kt berdepan dgn bahaya. Dr awal kemunculan undang2 barat di dlm negara kt, sudah cukup menunjukkan betapa kita lebih yakin dgn hukum yg digubal oleh mereka berbanding hukum ALLAH s.w.t... Saya pergi ke Syria lebih kurng bulan movember tahun lepas, masya ALLAH kenapakah bumi anbiya itu begitu tenang sekali? sgt menenagkan..segala keresahan tidak pernah terdetik sedikitpun di hati ini.. bumi2 anbiya yg lain spt, madinah, makkah juga begitu tenang ~ tiddakkah kt terfikir akan itu? subhanALLAH... krn mungkin mereka hidup dlm redha ALLAH s.w.t. dkt Syria, tiada satu pun restorant mcD wujud , kecuali di international airport negara tersebut... subhanALLAH. kdg2 terfikir, sudahlah tiada pokok, matahari muncul tetapi suasana di kawasan padng pasirnya begitu sejuk sekali? subhanALLAH , itu semua kuasa ALLAH s.w.t. tanpa kemodenan barat, mereka masih boleh hidup hingga kini.. malah menjadi tumpuan penduduk negara lain utk bercuti.. semoga kita mencontohi negara2 spt itu sbg contoh tauladan,dgn meletakkan ALLAH s.w.t sbg kuasa teratas, insyaALLAH segalanya dipermudahkan malah mendapat keredhaanNYA dlm menjalani kehidupan sbg sorng Muslim.. insyaALLAH :)

Saturday, July 10, 2010

roh dan jasad


hum,cne nk stad ni....oklah sbnarnya sejak azali lg manusia ALLAH ciptakan dan tiupkan roh ketika kt berjanji, dan ketika saat jasad kt berjanji dgn ALLAH beriman dgnnya.. lupakah manusia akan janji2nya dgn Sang Peancipta? some drpd kt x pernah lupa cuma kt leka dan lalai dr dunia yg penuh hiburan.. ketahuilah Ya ALLAH sebenar-benarnya hambamu ini jika boleh, tidak mahu membuat dosa.. tidak mahu dkt dgn maksiat... krn janjiku dulu...ya ALLAH ampuni aku jika ak melampaui batas sbg hambaMu~ so as manusia..kt sentiasalah bermohon kpd Pemilik nyawa kt yaitu Allah ... supaya jgn menyerahkan setiap urusan dgn diri kt sendiri..meaningnya..biarlah every jalan yg kt pilih kt dunia fana ini.. di atas kehendaknya..

Kadang2 ape yg kt sayang x semestinya baik utk kt..cuma kt x tahu ad yang lagi baik yg ALLAH lg tahu utk kt..DIAlah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambanya...

sumtimes kt suka ssorng tu..tp kt x sedar.. roh dan jasadnya hanya milik Tuhan kt.. if nina sbg hamba.. dulu nina pn x fhm.. tp.. lama2 nina membaca ALHAMDULILLAH dgn izin ALLAH nina dpt memahami sedikit sebyk tentang ilmunya.. sbg manusia, klu nina syg org tu.. nina akn minta kt pencipta..nina x kan memeinta kt orng tu..krn kt sbg hmba @ manusia sbnrnya x de hak pn ke atas diri kt ataupun orng lain.. maksud nina..kt berhak atas diri sendiri pn sbb Tuhan yg tentukan kt hidup sbg manusia..d kt berhak keats diri kt dalam erti kata mengikut hukum tuhan..

bila nina miss sum1,nina rs sbnrnya nina bkn miss dia pn..tp hakikatnya nina miss roh dia...dan pemilik roh itu adalah ALLAH .. so ape kesimpulannya? hum,rs2 da dptkan jwpannya..
manusia merindui ssorng tp sbnrnya most of kita merindui Tuhan kt yg SATU yaitu Allah s.w.t..

manusia mencintai roh,sedngkan roh itu bkn milik mereka ttp milik ALLAH...manusia juga mencintai jiwa ssorng ttpi jiwa itu milik hawa nafsunya.. meaning yg maybe kt suka ssorng sbb nafsu kt sbg manusia.. atau sebaliknya..

bg ssetengah orng mereka menyintai ssorng dan "ingin memiliki hati" org tu.. tp hati haya milik ALLAH... dan jika mereka menyintai sseonrg hendaklah dikawal hawa nafsunya dan kt kne fikir jgk..sbb ape ak suka dia sgt? sbb harta?sbb rupa?sbb sifatnya? adakah orng itu membawa kebaikan di dlm agamaKU?

hum, as manusia kt special sgt kt Allah sbb tu ALLAH hnya bg kuasa akal dan pilihan hnya pd manusia.. bkn pada haiwan kan? tp berfikirkah kt..binatang sentiasa berzikir kpd ALLAH s.w.t di setiap hayah mereka? nina malu dn diri sendiri..apatah lg dgn ALLAH..

nina th sgt susah hidup di dunia tmbah2 lg zaman sekarang, buat baik klu ckp..org ckp nak riak..
tp bkn itu niat kt..riak atau x itu urusan hati,,urusan Tuhan ;ALLAH, bkn kt yg menilainya...

hum.miss HIM so much lately...semoga DIA mendgr setiap hajat nina padaNya..~

just reminding me myself n others, dgn satu phrase yg nina suka sgt...

"wahai manusia kamu mencintai 3 perkara,sdg yang 3 perkara itu bkn milik kamu, iaitu; 1.kamu mencintai jiwa, sdgkan jiwa itu milik hawa nafsunya, 2. kamu mencintai roh, sdgkan roh itu milik Allah 3. Kamu mencintai harta, sdgkan harta itu milik ahli warisanmu"

dr seorng syeikh yg nina x ingat nme dia tp buku dia nina suka sgt2 ..=)


hee~

currently im listening to Ketika cinta bertasbih songs n enjoying its novel~ wa.. cam jiwng pulak..tp x pela..coz lagu ni klu kt hayati nina ingat kat ALLAH s.w.t .. thanks ALLAH for this wonderful life~ ALLHAMDULILLAH..

Friday, July 9, 2010

roh dan jasad

hum,cne nk stad ni....oklah sbnarnya sejak azali lg manusia ALLAH ciptakan dan tiupkan roh ketika kt berjanji, dan ketika saat jasad kt berjanji dgn ALLAH beriman dgnnya.. lupakah manusia akan janji2nya dgn Sang Peancipta? some drpd kt x pernah lupa cuma kt leka dan lalai dr dunia yg penuh hiburan.. ketahuilah Ya ALLAH sebenar-benarnya hambamu ini jika boleh, tidak mahu membuat dosa.. tidak mahu dkt dgn maksiat... krn janjiku dulu...ya ALLAH ampuni aku jika ak melampaui batas sbg hambaMu~ so as manusia..kt sentiasalah bermohon kpd Pemilik nyawa kt yaitu Allah ... supaya jgn menyerahkan setiap urusan dgn diri kt sendiri..meaningnya..biarlah every jalan yg kt pilih kt dunia fana ini.. di atas kehendaknya..

Kadang2 ape yg kt sayang x semestinya baik utk kt..cuma kt x tahu ad yang lagi baik yg ALLAH lg tahu utk kt..DIAlah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambanya...

sumtimes kt suka ssorng tu..tp kt x sedar.. roh dan jasadnya hanya milik Tuhan kt.. if nina sbg hamba.. dulu nina pn x fhm.. tp.. lama2 nina membaca ALHAMDULILLAH dgn izin ALLAH nina dpt memahami sedikit sebyk tentang ilmunya.. sbg manusia, klu nina syg org tu.. nina akn minta kt pencipta..nina x kan memeinta kt orng tu..krn kt sbg hmba @ manusia sbnrnya x de hak pn ke atas diri kt ataupun orng lain.. maksud nina..kt berhak atas diri sendiri pn sbb Tuhan yg tentukan kt hidup sbg manusia..d kt berhak keats diri kt dalam erti kata mengikut hukum tuhan..

bila nina miss sum1,nina rs sbnrnya nina bkn miss dia pn..tp hakikatnya nina miss roh dia...dan pemilik roh itu adalah ALLAH .. so ape kesimpulannya? hum,rs2 da dptkan jwpannya..
manusia merindui ssorng tp sbnrnya most of kita merindui Tuhan kt yg SATU yaitu Allah s.w.t..

manusia mencintai roh,sedngkan roh itu bkn milik mereka ttp milik ALLAH...manusia juga mencintai jiwa ssorng ttpi jiwa itu milik hawa nafsunya.. meaning yg maybe kt suka ssorng sbb nafsu kt sbg manusia.. atau sebaliknya..

bg ssetengah orng mereka menyintai ssorng dan "ingin memiliki hati" org tu.. tp hati haya milik ALLAH... dan jika mereka menyintai sseonrg hendaklah dikawal hawa nafsunya dan kt kne fikir jgk..sbb ape ak suka dia sgt? sbb harta?sbb rupa?sbb sifatnya? adakah orng itu membawa kebaikan di dlm agamaKU?

hum, as manusia kt special sgt kt Allah sbb tu ALLAH hnya bg kuasa akal dan pilihan hnya pd manusia.. bkn pada haiwan kan? tp berfikirkah kt..binatang sentiasa berzikir kpd ALLAH s.w.t di setiap hayah mereka? nina malu dn diri sendiri..apatah lg dgn ALLAH..

nina th sgt susah hidup di dunia tmbah2 lg zaman sekarang, buat baik klu ckp..org ckp nak riak..
tp bkn itu niat kt..riak atau x itu urusan hati,,urusan Tuhan ;ALLAH, bkn kt yg menilainya...

hum.miss HIM so much lately...semoga DIA mendgr setiap hajat nina padaNya..~

just reminding me myself n others, dgn satu phrase yg nina suka sgt...

"wahai manusia kamu mencintai 3 perkara,sdg yang 3 perkara itu bkn milik kamu, iaitu; 1.kamu mencintai jiwa, sdgkan jiwa itu milik hawa nafsunya, 2. kamu mencintai roh, sdgkan roh itu milik Allah 3. Kamu mencintai harta, sdgkan harta itu milik ahli warisanmu"

dr seorng syeikh yg nina x ingat nme dia tp buku dia nina suka sgt2 ..=)

Wednesday, July 7, 2010

alone sumwhere..~














assalamualikum, nina rasa akhir2 ni nina dah start addicted dgn blog balik~ hee...sometimes when sumthing happend especially yg melibatkan soal hati..i felt like i wanna b alone for some time, to take a rest from all these problems which yg x henti2 beputar dlm mind ni~..
rs need to be alone.. so dat nina dpt clear balik hati dan fikiran nina yg tgh berserabut ni.. problems ni keep ongoing dlm kt punya life, each nd every minutes keep on "tick tock"ing.. Allah bg hidup dan dia dtgkan jgk masalah so dat kt jd matang~..hum.. penat sgt kadang2.. just nina harap ALLAH memegang setiap gerak hati nina..sumtimes, takot decision yg nina buat ats kehendak nina sendiri.. biasalah,hati pulak x bersih.. klu buat desicion takot x de keberkatan.. tp nina mohon allah memberi yg terbaik buat nina dlm hidup ni.. nina jarang sekali rs mcmni..serabut, hati x tenang, lepas satu satu masalah dtg.. hum, maybe evolusion ongoing to tahap nk matured kot..hee.. amik angin lua, tgk langit tenang sgt, tgk cengkerik hum..mesti tga berzikir kpd allah.. bestnya nikmat yg allah kurniakan klu mcmtu.. kdg2 rs takot jd khalifah pn ada..apa2 pn dah takdir allah kt hidup kt dunia ni kan?? sumtimes i hope i can live my life with allah and a person who knows HE better than me ~

p/s ; kadang-kadang..Allah sembunyikan matahari..Allah turunkan hujan dan kilat...kita tertanya tanya..ke mana perginya matahari..rupa-rupanya Allah berikan kita pelangi.. ya allah yang maha tenang, hope i can live my life wth no regreds, oh allah , pls hold me near u ya rabbi~

Saturday, July 3, 2010

kesetiaan ALLAH ~

Tentang kesetiaan Allah, nabi Musa a.s berkata , Sebab itu haruslah kauketahui, bahwa TUHAN, Allahmu, Dialah Allah, Allah yang setia, yang memegang perjanjian dan kasih setia-Nya terhadap orang yang kasih kepada-Nya dan berpegang pada perintah-Nya, sampai kepada beribu-ribu keturunan

Manusia..makhluk..yang kadang2 lupa krn manusia asalnya dr perkataan "NA-SI-YA-" mksudnya pelupa.. kdng2 life kt x sealau di atas, sometimes kt di bwh.. tp adakah kt selalu ingat ALLAH s.w.t mcamana dia ingat kt.. hum, mmg senang klu kt nk ckp.. tp bl nak buat susah.. sbb kt bknlah hamba-Nya YG SESMPURNA PENCIPTA kt.. tp at least kt try kan?

jgnla kt ingat ALLAH masa kt susah , tp bl kt epi.. kt x ingat Dia.. klu ikutkan rasa hepi dlm diri tu pn ALLAH yg bagi.. baikkan ALLAH itu?

hum, dan pernah x kt rs hati kt kosong? msti penah kan? otulah apa yg nina rs kdg2.. ad kwn2 orng sekeling, orng tersayang, tp mcm ad sesuatu x lengkap.. kdg2 msti ad benda yg nina buat x kena.. tp ALLAH lebih mengetahui sebabnya..dan klu rasa kosong tu x dad x kan kt dpt value rasa seronok kan?hee.. malulah kpd ALLAH krn, kt kdg2 lupa padanya tp Dia x pernah lupa pada hamba-Nya.~

oklah.. b4 tu nina nk bgatu sumting ;


Dalam segala keadaan Allah bekerja. Ia tidak pernah membatalkan kesetiaan-Nya kepada hamba-NYA. Di tengah kemelut yang kita sendiri tidak tahu mengapa itu terjadi, percayalah bahwa Allah tidak tinggal diam. Ia menjadi pembela bagi umat-Nya. ;)

bismillahirrahmanirrahim...

Pemilik nyawaku,
Entah kenapa malam ini hatiku sayu,
Sayu mengenenangkan kehidupanku,
Aku hanyalah hambaMu,
Yang ingin hidup di dunia ini mengikut rentakMu,
Aku tahu Engkau ya rabb,
Sangat hampir padaku,
Ketenangan yang ada padaMu,
Kebijaksanaan, sifat pengasihMu,
Membuatkan aku terharu,
Mengenangkan layakkah aku untukMu,
Ya Maliki,
Demi nyawaku yg berada di dalam gengamanMu,
Ampunilah aku sekiraNya aku melampaui batas –batas hukumMu,
Jadikanlah aku hamba yang hanya pandang pada wajahMu,
Ya khaliq,
Aku ingin sekali menjadi hamba yg baik buatMu,
Maafi aku tuhanku, kiraNya aku ini leka dengan nikmat-nikmatMu,
Aku mohon dengan izinMu ya Rabbi,
Setiap sedutan nafasKu dan hayahku ini biarlah hanya untukMu,
Ya Quddus,
Alam ini, manusia dan hidupan sekelilingku ini,
Adalah bukti-bukti bahawasanya tiada yg lain hanyalah engkau yg satu,
Dan juga sebagai satu tariq untuk kau persembahkan diriMu,
Selain dari kitabMu ; Al- Quran yg suci,
Yang di dalamnya,
Tersirat seribu satu rahsia yang jika diteliti,
Maka takkan terungkap dan terungkai melalui kalam bahasa,
Dan ia hanya dapat diterjemahkan melalui satu rasa…,
Wahai maliki,
Apa yg ku ukir ini hanyalah hajatku,
Ampunilah aku ;sekiranya ia melampaui batas sebagai hmbaMu
Aku ingin menjadi hmbaMu yang bersyukur d setiap saat hayahku,
dan hembusan nafasku ini,
Apa yang ku harapkan adalah redhaMu;dan ketenangan jiwa yang abadi,
Kerana dengan megigatiMu hati-hati akan menjadi tenang,
Aku juga ingin mejadi hamba yang mendahulukan diriMu sang penciptaKu,
sesungguhNya biarlah hidup dan matiku hanya padaMu,
Demi memikirkan bagaimanakah nasibku di titian maksiratMu nanti..,
Juga bagaimanakah cara untuk aku mempersembahkan diriKu nanti ..,
Dan tujuan Engkau menciptakanKu tiadalah yang lain semata-mata untuk menyembahMu;
Kerna itulah janjiku dahulu padaMu ketika roh ditiup masuk ke jasadKu ini..
Ya ALLAH…Engkaulah maha sempurna;maka bantulah aku yg lemah ini..

Friday, July 2, 2010

apa ada dgn hati??

APA YG AD DGN HATI?

hati adalah anggota dalaman badan yg ALLAH s.w.t cipta which is sgt2 unik..kerana hatilah mencerminkan pernagi adab dan tingkah laku ssorng itu.. ad sorng syeikh yg nina terbaca bukunya berkata, hati adalah seketul daging yg kt kne jaga.. its a basic things sgt2 untuk menjaga hati, coz from hati kt th sapa orng tu and etc.2

hati yg suci mmg ssh nk dpt, tapi.. klu dibentuk dgn betul insyaALLAH jd B.A.E.K ..even ssorng itu kdg2 kt tgk perangai dia cam baik tp orng slalu ckp "kt x th ape kt ati dia' coz hati adalah benda yg ALLAH judge ssorng tu, tp sbnrnya dr hatilah adanya action ..~

kdg2 maybe ALLAH s.w.t nak menyembunyikan segala keburukan ssorng tu..walaupun ap yg ad kat hati dia kt x th.. tp mybe ALLAH ada reasons tersendiri ..krn hanya DIA yg lebih mengetahui ss uatu rahsia..

manusia secara logiknya, memeikirkan ap yg zahir, apa yg kt nampak akal akan tafsir.. tp hati adalah benda yg tersembunyi yg most of kt x sedar.. hati da tebal debu2nya..
sampai bila kt nak ignore hati berdebu?? O.K satu tips nk kasi "vitamin" kt hati knelah musabah diri ... skejap pn kt muhasabah diri,, even 5 min klu itu bagi effect yg besar..lg kt x wat pape lgsung kan??

kerana hatilah, kt menjadi tenang, krn yg MAHA TENANG itu ALLAH s.w.t which is the reason sbb tu ALLAH melihat kpd hati..manusia boleh ubah sikap perangai, penampilan fizikal an so on.. but hati... x kan berubah if kt x de effort nak ubah..kan??

manusia boleh berpura2 baik, berpura2 suka sumthing, tp klu kt tnya hati, dia x kan mampu menipu..so untuk segala jalan yg kt pilih, adalah kesan dr hati.. jadi for that jagalh hati elok2 krn hati adalah cam "IBU" segala decision n sgt berkait rapat dgn life kt choose or viceversa.

so, b4 end up dis post nina ad bc satu phrase ..

"perbyakkanlah memyebut ALLAH dr menyebut nama makluk, perbanyakkan menyebut akhirat dr dunia"

Nota untuk seorang lelaki tersebut..


Nota untuk seorang lelaki yang pernah bertaktha di hatii.. DAHULU... Saya telah mengembara ke hujung dunia, mencari cinta saya. Tapi pertama kali bertemu awak, hati saya terus terpaut... Demi tuhan, saya tak tahu kenapa. Tapi itulah kebenarannya..awak membawa saya menuju cinta-Nya..awak ajari saya apa itu nafsu dan cinta sejati kepada RABBI..

Saya telah menolak cinta awak, tapi awak mencabar saya dengan kejujuran awak, awak tahu yang awak tidak bertepuk sebelah tangan. Dan, awak berjanji saya bukan salah seekor kupu-kupu perhiasan di dinding kamar awak....

Saya tak dapat membohongi perasaan saya bahawa saya menyayangi awak.. Dan saat saya mencintai awak, saya jatuh ke dasar perasaan yg paling dalam... dalam lautan kasih sayang, seribu impian, dan saya mula terpikir, saya mengembara ke hujung dunia, mencari awak, rupanya awak ada di sisi saya selama ini dan baru saya sedari tika dan saat itu... Bagai merpati putih cinta saya berkelana mencari singgahsana di hati awak... nyata saya tak temuinya..... Tapi akhirnya, bila awak telah memiliki cinta saya... awak mencampakkannya jauh ke dasar laut yg tak mampu saya selam.... disana saya tak mampu melihat cahaya.. Awak beri saya harapan, dan akhirnya awak jugalah yg menyalakan api dan membakar saya dalam diam...

Saya sedih sangat, bila awak kata awak tak tahu apa yg sebenarnya awak cari.... Tapi jauh disudut hati ini saya merasakan awak masih belum cukup dewasa untuk memahami apa itu cinta dan mungkin tak akan pernah dewasa..... Atau mungkin juga.. awak belum pernah benar2 jatuh cinta pada seseorang... Jadi, selama ini siapa saya dihati awak...????

Adakah selama ini awak sebenarnya tidak pernah menyintai saya? Siapa yg memujuk saya untuk membuka pintu hati? Siapa yg mengajar saya,bahawa Cinta itu perlukan pengorbanan? Siapa yg memberitahu saya agar sentiasa jujur pada perasaan sendiri??

awak.....

Awak mungkin jenis lelaki yg boleh menyintai ramai perempuan berkali-kali. Tapi saya pula seorang perempuan yg percaya bahawa dalam hidup saya hanya ada 1 lelaki, 1 cinta dan 1 perkhawinan....

Kita hidup sekali, mati sekali dan menyintai sekali.......


Awak...

Sebelum saya menghilang dari dunia awak, saya ingin menyatakan sesuatu, yang tak pernah awak tahu. Kalaulah awak bertanya pada saya, sedalam mana saya cintakan awak, inilah jawapan saya....


'Dan kalau suatu hari awak kehilangan hati, saya akan memberi hati saya agar awak dapat hidup untuk selama-lamanya.


Seseorang pernah berkata,

'If you really love someone, then let that person go. If that person is meant for you, that person will come back to you eventually. But if that person does not, then that person was never meant for you, in the first place.....'

Awak.....

saya percaya pada tuhan yg mempertemukan kita, saya tahu ada hikmah disebalik semua ini.... dan saya tak akan menyoal... saya juga tak pernah kesal.... sekurang-kurangnya sepanjang mengenali awak, saya telah bersikap ikhlas dan jujur dengan perasaan saya.

Saya ingin belajar untuk pasrah pada ketentuan tuhan... Dan kalaupun awak takkan pernah kembali pada saya, saya percaya, itu yg terbaik.

~we better luv someone which can give us their luv~

kwn nina penah bgatu yg kdg2 ALLAH mahu menemukan kt dgn orng yg salah , so dat benda yg salah tu kt x akan ulang, semuanya akan perfect dgn orng yg PERFECT utk kt dari ALLAH hee ..=)

Sunday, June 27, 2010

rahsia-rahsia tersembunyi~ :)

Allah s.w.t berfirman;"bukankah telah Aku katakan kpdMU(adam a.s) bahawa Aku mengetahui rahsia di langit dan di bumi ,dan Aku mengetahui apa yg kamu nyatakan dan apa yg kamu sembunyikan?"(2:33)


melalui maksud ayat quran di atas jelaslah kt sbg maunusia, x pernah tahu akan sesuatu itu terjadi, kdg2 benda yang kt nak sgt2 dalam hidup x semestinya kt dapat.. maybe, sbb ap yg kt nak x sama dgn ap yg ALLAH s.w.t nak. cuma kt kne ingat yg ALLAH tu selalu akan memberi yg terbaik dlm hidup kt walaupun kt x suka, tetapi yg Maha Mengetahui hanya DIA..

hum, pernah x, kdg2 kt terfikir, knp dan knp ssuatu it terjadi, dan kt x dpt jwpn tu at last... n if kt nak th knp, kt knelah bermohon kpd Yang Maha Mengetahui..InsYaALLAH ky x akan pernah menyesal... kt sini nina nk share dgn suma yg ad 1 ketika hati nina resah gelisah berkaitan dgn sesuatu..., dan time tu nina x th nak wat cmne..buat tu x kne ni x kne... las2 nina keep on solat hajat dan doa2 byk2 n alhamdulillah, thanks to ALLAH s.w.t DIA memberi "Jawapan" tentang benda yg nina risaukan tu... n nina rs lega sgt n besyukur sgt2 ALLAH mendegar nina selama ini..dan walaupun nina syg nak lepaskan dia, tp ALLAH da ckp yg dia x baik utk nina.. mmg sakit.. tp nina just hmba yg megikut jalan hidup yang Allah takdirkan utk nina.. nina x pernah menyesal sikitpun.

dalm bab ape pun hidup ni, expecially kdg2 manusia ni suka sgt psl cinta.. kt kne redha dn ALLAH.. dan kne yakin yg dia adalah penentu jodoh yang baik buat kt...kdg2 x semestinya guy yg kt suka kt dapat.. n kdg2 ad dgr cita putus tunang and mcm2 lg.. even orng yg kawin pn kt dgr cita mcm2..cuma tips dia.. klu kt nk fikir mmg x de jwpan smpai las pn x kan dpt kecuali dgn kt bedoa dan terus bedoa insyaALLAH~..

satu lg tips, klu korng dilanda masalh2 atau ape2 pn yg korng x expect n korng x suka benda tu ucaplah "Alhamdulillah" sbb tu menunjukkan kt redha dgn ap yg ALLAH takdirkan utk kt.. nina rasa suma orng penah ad sumtng happen dlm hidup dia tp dia x suka,tp kdg2 Allah sengaja nk uji kt sbg hmbanNYA.. klu x de benda buruk tu jadi, x dela kt pn value benda baik dlm hidup kt kan?

nina x brp ingat tp ad satu ayat menyebut Allah ciptakan manusia itu bersifat tegesa2 ... sbb tu ALLAH perkenalkan jugak sifat sabar, supaya hambaNYA berfikir.. dan ingatlah ALLAH lebih megetahui ap yg terjadi, even if kt usaha mcmana pun nk dptkan sumtng, if Allah kata x dpt, maka kt x dpt.. and klu kt x berusaha pn kt dpt mksudnya ALLAH jgk yg bagi.. so ape2 pn keep on bersyukur dgn hidup kt ~ ;)